(Un)monumenting: The Future Should Always Be Better

Van: Sunday, December 17th, 2023
Tot: Sunday, February 18th, 2024
Begint:
Einde:
Locatie: NDSM-werf (buiten) en NDSM Loods (binnen)

Twaalf makers tonen hun werk in de eerste grote tentoonstelling zowel binnen in de scheepsbouwloods als buiten op de voormalige NDSM scheepswerf.
Van 17 december 2023 t/m 18 februari 2024 organiseren Stichting NDSM-Werf en Stichting Kinetisch Noord (Un)monumenting op NDSM, een groepstentoonstelling met nieuwe en bestaande monumentale werken van twaalf (inter)nationale kunstenaars. 
In uiteenlopende media claimen de makers ruimte voor alternatieve ‘monumenten’ of gaan in op de vraag wat een monument kan zijn en voor wie of wat een monument wordt opgericht.

In (Un)monumenting presenteren de kunstenaars – Maarten Baas, Elsemarijn Bruys, Koos Busters, Selby Gildemacher, Clinton Kabena, Krijn de Koning, Bas Kosters, Sharon Lockhart, Hira Nabi, Oscar Peters, Selma Selman en Bart Eysink Smeets hun werk op NDSM.

De kunstenaars doen voorstellen voor alternatieve monumenten, stellen ideeën

rond huidige monumenten en monumentale locaties (als NDSM) ter discussie of

plaatsen ze in een nieuw daglicht.

In (Un)monumenting willen Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord het idee van ‘een monument’ en een monumentale plek als NDSM blijven bevragen. Wat kan een monumentale plek als deze voor de toekomst betekenen? (Un)monumenting komt voort uit een programmalijn van Stichting NDSM-werf over de hedendaagse positie van monumenten en specifiek wat dit betekent op een plek als NDSM; een locatie waar monumentaal erfgoed, creativiteit, events en makers samenkomen.

Voor NDSM is de discussie over de rol en betekenis van hedendaagse gedenkplekken van belang. Veel buren zien NDSM als heilige grond: een plek die hun geschiedenis heeft bepaald en dat zal blijven doen door de geschiedenis van de scheepsbouw die hier plaatsvond. Het is vooral de voormalige werf zelf die als monument beschouwd wordt. Nu is het een cultuurwerf, een plek waar kunst, erfgoed en evenementen bij elkaar komen. (Un)monumenting is tevens de aftrap van een nieuwe meerjarige samenwerking tussen Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord (NDSM Loods). De samenwerking is erop gericht om binnen en buiten te kunnen programmeren en een breed publiek een verscheidenheid aan kunst te kunnen bieden op NDSM. De tentoonstelling opent op zondag 17 december (15.00 – 17.00) met een feestelijk programma.