X

Scheepsbouwloods

Welkom in de NDSM Loods! Proef de sfeer van de industriële scheepsbouwgeschiedenis en laat je inspireren door kunst, design en creatief experiment.

De reusachtige NDSM Scheepsbouwloods staat in 2020 al bijna honderd jaar majestueus aan het IJ. De loods, met een oppervlakte van ca. 20.000 m2 (dat zijn ongeveer vier voetbalvelden), werd in 1922-1923 in gebruik genomen door arbeiders op de werf. De loods is onderdeel van de voormalige NDSM scheepsbouwwerf en is ontegenzeggelijk een ‘landmark’ binnen dit monumentale industriële complex. De Stichting Kinetisch Noord (SKN) beheert de NDSM Loods. De Stichting NDSM-werf beheert het NDSM buitenterrein.

De Stichting Kinetisch Noord (SKN) is in 2000 opgericht om de voormalige NDSM Scheepsbouwloods te her-ontwikkelen tot een centrum voor kunst, cultuur en ambachten; onder andere door het realiseren van een culturele broedplaats.
Daarnaast heeft SKN tot doel de loods te laten fungeren als evenementenlocatie voor publieksgerichte activiteiten, waaronder: presentaties, workshops, (dance)evenementen, tentoonstellingen, beurzen enz.

De kunststad, een culturele broedplaats met ca. 85 ateliers, vierde in 2017 haar tienjarig bestaan. De broedplaats beslaat grofweg een derde van de immense oppervlakte van de loods. Meer dan 250 kunstenaars, designers, creatieven en ambachtslieden hebben hier een werkplek.
De andere delen in de loods worden verhuurd voor filmopnames, fotoshoots, dans-, muziek en theatervoorstellingen, exposities, veilingen, bedrijfs- en dancefeesten, markten, congressen en zo verder.