STUDIO LOCATIE

PLATTEGROND

Grafische Werkplaats Amsterdam

GWA | NDSM PRINT biedt cursussen op het gebied van verschillende ambachtelijke technieken als letterpress, lino, houtsnede en boekbinden, maar je kunt er ook terecht voor educatieve programma’s, bedrijfs- en familie uitjes. GWA begon in 2004 als Grafisch Werkcentrum Amsterdam in Amsterdam Oost. Drie heren, waaronder de twee handzetters Wiek Molin en Martin Veltman, zagen met lede ogen aan hoe de drukpersen in hun directe omgeving naar de schroot gebracht werden. Ze besloten er een huis voor te zoeken, en vonden dat aan de Molukkenstraat. Een visionaire gedachte, is gebleken: dankzij hen is dit belangwekkende erfgoed bewaard gebleven, en breed toegankelijk gemaakt. GWA biedt cursussen op het gebied van letterzetten, linosnede, houtsnede, boekbinden, polymeer en droge naald/etsen. Vanaf 2017 is GWA bekender onder de naam Grafische Werkplaats Amsterdam. Met TYPO om meer de nadruk te leggen op de uitgebreide letterzetterij.

In het voorjaar van 2021 verhuisde GWA naar de NDSM werf in Amsterdam Noord. Na 17 jaar moest de werkplaats haar honk in Oost verlaten, en sindsdien vind je de duizenden kilo’s aan lood achter enorme blauwe deuren in de monumentale Scheepsbouwloods.

De werkplaats is open op maandag en van woensdag tot en met zaterdag, 10.00 tot 16.30. Iedere vrijdag aan het einde van de middag kun je binnenlopen met ideeën voor drukprojecten. Wij denken graag met je mee.