STUDIO LOCATIE

PLATTEGROND

Valerie van Leersum

Valerie van Leersum is beeldend kunstenaar. Ze maakt installaties die opgebouwd uit diverse media. Ze maakt vrij werk, initieert projecten en werkt in opdracht.

Haar werk beweegt zich tussen de ‘feitelijke’ geschiedenis enerzijds en het subjectief beleefde anderzijds. Tussen documentair en imaginair. Vanuit een specifieke plek gaat zij op zoek naar het niet waarneembare. Ze graaft in archieven, spreek met bevolking of deskundigen en lees aanverwante literatuur. Ze verbindt het heden met de geschiedenis om zo op zoek te gaan naar de gaten in het verhaal; de wrijving tussen feiten en fictie. Hiervoor maakt ze gebruik van tekst (geleend of niet), audio, beeld, collages en fotografie. Soms staan de beelden op zichzelf in andere gevallen maken ze deel uit van een installatie of veelluik.

Van Leersum is in 2001 afgestudeerd aan de HKU waar ze nu als docent werkzaam is. In haar werkzaamheden zoekt ze vaak de samenwerking op met andere kunstenaars, vormgevers, schrijvers en musici. De werf is een inspirerende werkplek waar ze naast haar eigen werkzaamheden op de studio, verbonden is aan het NDSM kinderatelier