Foto: Na een grootschalige renovatie is de heropening van de NDSM Scheepsbouwloods op 19 april feestelijk gevierd onder leiding van NDSM straattheater artiest Pieter Post, hier op de foto met de huidige Kinetisch Noord directeur Rob Post en ex-directeur Bouwe Olij. (Pieter Post en Rob Post delen toevallig hun achternaam en zijn geenfamilie van elkaar – red.)

30 maart 2017

Zoek jij een afwisselende en uitdagende stage, dan ben je bij ons aan het juiste adres!

De NDSM-loods biedt onderdak aan verschillende kunstdisciplines en klein vakmanschap. Het is een van de grootste broedplaatsen waar kunstenaars en ambachtslieden samenwerken en elkaar inspireren. Een vrijplaats voor nieuwe initiatieven.
De loods biedt ook ruimschoots mogelijkheden voor exposities, try-outs, kleine en grote voorstellingen, festivals, feesten en soortgelijke events.

Je zal als stagiair bij twee stichtingen werkzaam zijn, Stichting Kinetisch Noord (SKN) en NDSM Art City.
(meer…)

10 februari 2017

Want Bouwe Olij neemt afscheid van veel leuke mensen met wie hij heeft gewerkt. 

 

Bouwe is vijfenhalf jaar directeur geweest bij de Stichting Kinetisch Noord, oftewel de NDSM-Scheepsbouwloods in Amsterdam Noord. Hij heeft een stevig stempel gedrukt op de ontwikkeling en de toekomst van de Scheepsbouwloods. De renovatie van de loods is over een paar maanden klaar en de organisatie is op orde.

Tijd voor een nieuwe klus. Op 1 juli vertrekt hij.

Het bestuur van SKN nodigt u uit om op donderdag
30 juni van 16.00 tot 19.00 uur
het glas te komen heffen. De afscheidsborrel is in de Scheepsbouwloods, TT Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam.

Chris de Wild Propitius, bestuursvoorzitter 

8 juni 2016

Per 1 juli treedt Rob Post aan als nieuwe directeur 

Bouwe Olij (62) vertrekt op 1 juli als directeur van de Stichting Kinetisch Noord (SKN). SKN is eigenaar van de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. In de loods bevindt zich de Kunststad waar in 80 ateliers 250 mensen uit de creatieve sector werken. De Kunststad is de grootste culturele broedplaats van Nederland.

Olij is vijfenhalf jaar directeur geweest. In die periode heeft hij het project op orde gebracht. De schuld van anderhalf miljoen euro is gesaneerd; de loods is gekocht van de gemeente Amsterdam. De loods, een rijksmonument, wordt momenteel voor eigen rekening volledig gerestaureerd. In oktober dit jaar is dat afgerond. Daarna komen 1400 zonnepanelen op het dak, waardoor grotendeels in de eigen elektriciteitsbehoefte kan worden voorzien.

Bouwe Olij over zijn vertrek: “De stichting is kerngezond, de exploitatie is op orde, het gebouw is in eigendom en het staat er weer als nieuw bij. Mijn missie is geslaagd. Het is nu tijd voor een nieuwe fase in de verdere ontwikkeling van de broedplaats”.

Olij keert terug naar zijn eigen bedrijf OSO (Olij Stedelijke Ontwikkeling) dat gespecialiseerd is in interim- en projectmanagement in de ruimtelijke sector.

Per 1 juli treedt Rob Post aan als nieuwe directeur. Geboren en getogen Amsterdammer Rob Post (57) was van 2004 tot 2014 stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord. Hij heeft zich in die periode ingezet voor de ruimtelijke, economische en culturele ontwikkeling van Amsterdam-Noord en de daarmee gepaard gaande imagoverbetering.

Rob Post over zijn nieuwe functie: “Binnen Amsterdam-Noord is de NDSM-werf voor mij een speciale plek. Mijn vader heeft daar 25 jaar gewerkt als lasser. Bouwe Olij heeft voor Kinetisch Noord een goed fundament gelegd in de scheepsbouwloods. Ik zie in een volgende fase veel mogelijkheden om in een verbindende rol kunst en cultuur in de loods en op de werf te stimuleren.”

Amsterdam, 19 mei 2016 

25 mei 2016

Groen licht op de buitengevel; mooi maar dient het ook een doel?

Degenen die in het donker naar de Scheepsbouwloods komen of er in het donker weg gaan hebben ongetwijfeld gezien dat de hoek Westgevel- Zuidgevel aan de buitenzijde prachtig is uitgelicht. Groen licht beschijnt de steiger. Dat is niet gedaan om het er mooi uit te laten zien. Het heeft een functie. 

Lees Meer…

 

Foto’s: Amerens Hedwich 

4 februari 2016

De gevel van de Oostvleugel is voor het grootste gedeelte vernieuwd. Er zijn nieuwe balken geplaatst en nieuw metselwerk is aangebracht. Oud metselwerk is gereinigd. Het ziet er heel goed uit. Momenteel wordt het hoge gedeelte van de Oostgevel (ter hoogte van de Noordstrook), gesloopt. Het oude metselwerk wordt in brokken verwijderd en verdwijnt via een stortkoker in puincontainers. Dat gaat gepaard met nogal wat geluid. Deze werkzaamheden zullen nog 4 weken duren voordat ook hier aan nieuw metselwerk kan worden begonnen……..Lees hier verder 

 

Foto: Amerens Hedwig 

13 januari 2016

De renovatie van de Oostvleugel is in volle gang. Zoals je kan zien wordt op dit moment ook het hoge deel (bij de Noordstrook) van de Oostvleugel al aangepakt. 

Lees Meer….

Foto’s: Amerens Hedwich

Screen Shot 2015-12-04 at 11.38.14

Screen Shot 2015-12-04 at 11.40.10

 

 

 

 

 

 

 

4 december 2015

Waar komt die enorme herrie vandaan?

Het slopen van het grote toilettenblok aan de westzijde van de loods
zorgt voor heel veel kabaal dat niet was voorzien.
Lees via de link de gang van zaken rondom de sloop van de toiletten.

Lees meer…

Screen Shot 2015-11-11 at 12.27.14

 

 

 

 

 

 

 

Fotos: Nellie de Boer

11 november 2015

Wat is er tot nu toe gebeurd en wat gaat er de komende

weken gebeuren?

De start van de renovatie is bepaald niet onopgemerkt gebleven. De eerste werkzaamheden, het stralen van het oude staal aan de oostzijde van de Scheepsbouwloods, zorgde meteen voor flink wat overlast. Gelukkig konden we deze overlast, grote stofwolken die in het ventilatiesysteem van de ateliers verdwenen, snel stoppen. Na enige aanpassingen kon het stralen worden hervat zonder noemenswaardige problemen.

De gestraalde stalen constructie zal de komende tijd worden geschilderd en sommige stalen delen zullen worden vervangen. Ook zal aan de oostzijde een begin worden gemaakt met het verwijderen van het bestaande metselwerk. Dit metselwerk zal worden vervangen voor nieuw dat zoveel mogelijk het karakter van het oude metselwerk zal benaderen (zie inzet).

Verder zal het oude glas in de oostgevel worden vervangen voor nieuw glas en zal het beton rondom de kozijnen worden gerepareerd. Ook zal er een nieuw boeideel worden geplaatst en zal de staalconstructie worden afgeschilderd. En dan kunnen we het als eerst afgeronde onderdeel van de renovatie aanschouwen en bewonderen.

Renovatie01

Foto: Amerens Hedwich 

Het vervangen van de oude bakstenen voor nieuwe gaat niet zonder slag of stoot. Het gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft zich uitgebreid bemoeid met de keuze van de verschillende bakstenen. Zij vinden dat het karakter van de gevel zoveel mogelijk behouden moet blijven. Dat vinden wij natuurlijk ook maar de prijs van bakstenen kan nog aardig in de papieren lopen. Er moest dus worden gezocht naar stenen die de goedkeuring kregen van BMA en die binnen de begroting van de renovatie bleven. 

Op de foto zie je een proef die is gedaan aan de buitenzijde van de Noordgevel.
Gelukkig is er na enige ruggenspraak intern en overpeinzing van de betrokken partijen overeenstemming bereikt over de steenkeuze. 

De uitvoerder

De meesten van jullie hebben hem al zien rondlopen; Ruud Dekker. Hij is de uitvoerder van aannemer Van Braam Minnesma (VBM).
Ruud is van maandag tot en met vrijdag dagelijks aanwezig op het werk om ervoor te zorgen dat alles volgens de afspraken en planning verloopt. Ruud is een echte ‘Zaankanter’. Maak een praatje met hem en je hoort meteen waar hij vandaan komt. Mocht je geïnteresseerd zijn in de werkzaamheden, of eens een kijkje willen nemen op de steiger, loop dan naar Ruud en stel je vragen of bespreek met hem wat mogelijk is. Ruud is bereikbaar via het kantoornummer van VBM: 075 6178655. 

Redactie: Yvonne Hertroys 

Screen Shot 2015-10-22 at 12.54.21Foto: Amerens Hedwich 

22 oktober 2015

U bent van harte uitgenodigd voor de presentatie van:

Urban Puzzles Unpuzzled
Een project van David de Jong en LukasArt

Op zaterdag 26 september 2015 zal een reeks tweeluiken gepresenteerd worden, bestaande uit door de Jong gefotografeerde ‘Urban Puzzels’ tegenover de door LukasArt gecorrigeerde, ‘ontpuzzelde’ versie.

We zien u graag op 26 september!

Urban Puzzles Unpuzzled
zaterdag 26 september 2015
15:00-19:00 uur
NDSM Scheepsbouwoods, T.T. Neveritaweg 15 N1, Amsterdam. -Goed bereikbaar met NDSM-veer vanaf Centraal Station”

16 september 2015

Op 14 augustus opent de tweede expositie in de Rechargeable Area, genaamd ‘Verf van de Werf. Dit project is ontstaan door Gusta van Eijk, als een ode aan het rafelrandje. 
Zij heeft een paar winters met vilt, wol en zijde gewerkt en door het werken met dit materiaal ontstond het idee voor het project Verf van de Werf.  Op een dag fietste Gusta de werf op, langs VIACOM en langs het Double Tree by Hilton Hotel, en ineens schrok zij van hoe ongehoord aangeveegd de werf er begon uit te zien. Naast de gerenoveerde gebouwen een lege kale vlakte waar alleen auto’s geparkeerd staan en verder niets. Zodra je bij ‘ons stuk’ kwam, in de buurt van de X helling, zag je weer hoe de verlaten werf ooit was, dat overal de planten de grond uit komen. Wilde kruiden en wilgen, vlieren en berken. De appelbomen naast de Y Helling die daar zijn opgeschoten komen van de klokhuizen die de kraanbestuurders naar beneden gooiden. Een ontzettende rijkdom. En toen begon de renovatie van de Y Helling, en was alles opeens weg. En haar vraag is, waarom?

Dus vorige zomer, alles stond in bloei, dacht Gusta; ‘ik ga verven met wat ik tegenkom’. En zij is gaan rondkijken. Gusta kwam Sint Janskruid tegen, beukenbladen, vlier, en heel veel wilde bramen, daar kan je heel mooi mee verven. Tot  verrassing kwamen er ontzettend mooie kleuren uit. Haar atelier was een soort Willy Wortel fabriek geworden, met overal gasbrandertjes en pruttelende potten.

De ondertitel van Verf van de Werf is Ode aan het Rafelrandje.  Het is een statement om mensen te laten nadenken. Gusta hoopt dat de ambtenaren die bepalen wat hier gebeurt ook kunnen bedenken dat niet al dat wilde groen weg hoeft. Je moet de wil hebben de sfeer van de plek te behouden. Want dit is een verlaten werf, en overal waar de boel in de steek gelaten wordt, neemt de natuur het over, en dat is juist zo mooi! (En is best in de hand te houden)

Je ziet hoe ongelofelijk veel mensen genieten van deze plek. Mensen komen hier kijken, en ze komen omdat het ruig is, niet omdat het aangeharkt is. Ze komen omdat je opeens tegen een boom van ijzer loopt, of tegen een wereldbol van plastic flesjes. Mensen komen om zich te laten verrassen door dingen die je ergens anders in de stad niet tegenkomt . Daar gaat het over! Zulke rafelrandje zijn heel belangrijk ( en ze verdwijnen helaas op grote schaal ) En het gaat over vrijheid: rafelrandjes gaan over vrijheid.

12 augustus 2015

Op het oostelijk deel van de vrije kavelstrook, achter de grote blauwe deuren, komt binnenkort voor een periode van twee jaar MX3D.

MX3D is een snel groeiend innovatief bedrijf dat nieuwe digitale fabricagetechnieken ontwikkelt met industriële robots. De mogelijkheden die de innovatie in hard en software opleveren zijn eindeloos: Van het 3D printen van groot formaat structuren in verschillende metaalsoorten tot het frezen in bestaande bebouwing zonder formaatbegrenzing. MX3D werkt aan het maken van de toekomst met diverse partners, van kunstenaar tot constructiebedrijven. Met de verhuizing naar de Scheepsbouwloods op de NDSM-werf krijgt  MX3D de ruimte die nodig is voor het experimenteren met nieuwe technologieën. Het team van experts zal vier robots aan het werk zetten in de loods.

Voor meer informatie: www.mx3d.com

10 maart 2015

Op 23 oktober 2014 hebben we voor alle huurders een informatieavond gehouden over de renovatieplannen voor de loods. Het goede nieuws is dat op 11 februari jl. het stadsdeel de bouwvergunning (officieel: omgevingsvergunning) heeft afgegeven voor de renovatie. De plannen kunnen nu worden uitgevoerd nagenoeg zoals zij op de informatieavond zijn gepresenteerd. In grote lijnen komt het erop neer dat de west- en noordgevel op dezelfde manier worden aangepakt als in het verleden de zuidgevel is vernieuwd. Dus in het onderstuk tot ca. 10 meter hoogte worden de stalen profielen en het metselwerk vernieuwd en worden ramen en deuren toegevoegd. Daarnaast worden de gevels boven de oostvleugel en de zuidgevel van de noordstrook hersteld. De lage loods van Rhebergen achter de noordstrook wordt per 1 mei a.s. gesloopt en de hoge loods wordt een jaar later op 1 juni 2016 gesloopt.

Zie voor tekeningen over de renovatie de bijgesloten verkorte presentatie.

Planning is starten met de renovatie na de bouwvak op 17 aug. 2015.

 

24 februari 2015

Wij zijn trots te kunnen melden dat met ingang van 1 juli 2014 Kinetisch Noord erfpachter is van de grond en eigenaar van de loods. Hieronder vind je het erfpachtcontract (AANBIEDING definitief) met daarin alle voorwaarden en ook de garanties dat de broedplaatsateliers voor altijd behouden blijven en altijd een lage huur zullen houden (zie pag. 1, 3, 4 en 7). Ook vind je hieronder het besluit van 25 juni 2014 tot uitgifte in erfpacht.

20 augustus 2014